Ons verhaal

“Io Cerco Caffè”, betekent in het Italiaans, “ik zoek koffie”! Met die zin begon onze zoektocht naar een oplossing om thuis of op kantoor koffiecreaties te maken zoals die door een Barista in Italië gemaakt wordt. Ons motto werd: Be Your Own Barista!

De machines

De beste bonen zijn geen garantie voor de beste koffie. Het resultaat wordt bepaald door een combinatie van het branden en malen van de bonen, maar natuurlijk ook door de manier waarop de koffie uiteindelijk gezet wordt.

Onze espressomachines
Om de beste koffie te kunnen zetten zijn onze machines gebaseerd op dezelfde componenten zoals deze in professionele Barista machines gebruikt worden. Door slim te ‘engineeren hebben we onze machines veel compacter kunnen maken dan de professionele Barista machines. Hierdoor passen ze vrijwel op elk keuken- of werkblad. De uitloophouder/piston is aangepast zodat onze slimme koffie capsules met ingebouwd filter erin past. 

De machine is verkrijgbaar als een enkele en een dubbele groep machine en heeft een eigen waterreservoir van 3,5 liter met een antikalk systeem. Hierdoor is de machine nagenoeg onderhoudsvrij.

Caffè al latte
Melk opschuimen kan op 2 manieren. Zowel de enkele als de dubbele groep machine beschikken over een traditionele stoompijp om zelf melk in een melkkannetje mee op te schuimen. Omdat melkschuim maken met een stoompijp oefening en vaardigheid vereist hebben wij een speciaal systeem met een siliconen melkslang ontwikkeld waarmee je rechtstreeks uit een melkpak melkschuim kunt maken van de hoogste kwaliteit. Deze slang zit standaard op al onze machines.

Door gebruik te maken van stoom uit de machine is het schoonmaken van dit systeem een handeling van enkele seconden.

Koffie uit Italië

Ongeveer 35% tot 40% van alle koffiebonen vindt jaarlijks zijn weg naar Italië. De bonen worden daar verhandeld, gebrand, geëxporteerd of zelf geconsumeerd. Daarmee is Italië ‘s werelds grootste speler op koffiegebied. Daarom deden we in Italië onze kennis op en vonden we twee traditionele branders die een authentieke kwaliteitskoffie wisten te branden van onze met zorg geselecteerde Arabica en Robusta bonen.

Koffiebonen

In onze webshop komt u bij onze verschillende smaken in de omschrijving benamingen tegen als Arabica en Robusta. Om u een duidelijker beeld te geven van de betekenis van deze namen leggen wij u de smaken en eigenschappen van Arabica en Robusta uit.

Arabica bonen
De betere koffiesoorten zijn veelal gebaseerd op Arabica bonen. Dat onze blends gebaseerd zijn op dit ras zal dus geen verassing zijn. De Arabica bonen hebben een zoete en aromatisch zachte smaak. Deze koffieplant groeit veel in gebieden gelegen op grote hoogtes rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in Afrikaans Ethiopië.

Arabica uit Ethiopië
Van oorsprong komt Arabica uit Ethiopië. Het kan daar op zijn best groeien op de uitgestrekte hooglanden boven de 2000 meter. Slechts 4% van alle Arabica bonen komt hier vandaan en wordt veelal niet verkocht via de commodity-markt, maar tegen een prijs die gebaseerd is op vraag en aanbod. Hierdoor kunnen de Ethiopische koffiebonen soms extreem duur zijn.

Arabica uit Brazilië
Brazilië kent een heel ander soort Arabica en levert wereldwijd bijna 40% van alle Arabica bonen, waar ook enkele uitstekende rassen tussen zitten. De smaak is zacht en heeft een nootachtig aroma.

Mede omdat Arabica een hogere prijs op de wereldmarkt heeft, schakelen steeds meer koffieboeren over op Robusta bonen. Dit komt helaas de kwaliteit niet altijd ten goede.

Robusta bonen
Robusta bonen zijn stevig en krachtig. De smaaktonen neigen naar houtachtig en zijn meer bitter dan Arabica bonen. Ook bevatten robusta bonen meer cafeïne. Koffie gemaakt van 100% Robusta komt niet vaak voor, deze zou te bitter en ‘sterk’ zijn. Om een Arabica koffie blend meer pit te geven wordt er vaak een percentage Robusta doorheen gemixt. 

Pure smaak

De pure smaak van koffie valt of staat met de versheid van de bonen. Die versheid herken je aan de crèma laag op de koffie, juist daarin zitten de aroma’s. 

Zodra gebrande koffie in aanraking komt met de buitenlucht begint het verouderingsproces waarbij de bonen hun aromatische smaak verliezen. Alle moeite om het bonen ras en het brandproces te selecteren is dan tenietgegaan. Na het malen verliezen de bonen hun smaak binnen 24 uur. Dit verklaart waardoor er bij een gemiddelde bonen machine, die veelal thuis op het aanrecht wordt gezet, vaak de aromatische smaak al verloren is gegaan. De bonen zitten te lang in de machine en het maalmechaniek blijft vol zitten met maalsel dat vaak een dag later in het volgende kopje terecht zal komen. 

Deze problemen hebben we opgelost door onze koffie direct na het branden, professioneel met de juiste fijnheid te vermalen en in één doorlopend proces te vullen in een capsule die in de uitloophouder past. Het geheel wordt zuurstofvrij verpakt, waardoor we een houdbaarheid van 2 jaar kunnen garanderen.

Demo aanvragen